Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Yap-İnan Oyun Davranışlarının Gelişimi ve Bu Oyun Türünün Sosyal ve Bilişsel Gelişimle İlişkisinin İncelenmesi

Çalışmanın Yürütücüsü
Deniz Tahiroğlu
Bölüm:
Psikoloji
Araştırma Alanları:
Okul öncesi çocukların sosyal bilişsel gelişimi
Proje Başlangıç Yılı:
2014
Proje Bitiş Yılı:
2017
Telefon:
0 216 564 9371
E-Posta:

Çalışma Hakkında:
Projede okul öncesi dönemdeki çocukların oyun davranışlarının gelişimleriyle ilişkisi incelenmektedir. Mış gibi oynayan çocukların sosyal ve bilişsel alanda daha fazla gelişeceği yönündeki hipotezle başlayan çalışma çocukların mış gibi oyun davranışlarının (örneğin evcilik, hayali arkadaş) zihin kuramı (başkalarının duygu ve düşüncelerini anlayabilme), yönetici işlevler (örneğin, kendini denetleme becerisi), yaratıcılık, ve dil gelişimi gibi çıktılarla ilişkisi boylamsal olarak incelenmektedir. Bu hipotezin desteklenmesi çocukların oyunlarının ne kadar önemli olduğu ve gelişimleri için gerekli olduğunu göstererek sosyal politika ve eğitim müfredatlarında oyunun önemini vurgulayabilir niteliktedir. Çocukların okula hazırlıkları için önemli olan oyun davranışları aileler, öğretmenler ve toplum tarafından daha fazla desteklenebilir. Bu kapsamda projede ebeveynler ve okul öncesi dönemdeki çocuklardan veri toplanmaktadır. Projenin sonuçları okul ebeveynler, okul öncesi dönemdeki çocuklarla çalışan psikolog ve eğitimciler, ve sosyal politika yapıcılarla paylaşılmıştır.
Project Finding:
Eğitim sistemini önemli derecede etkileyebilecek nitelikteki bu proje için proje kapsamında ebeveynler ve okul öncesi çocuklardan toplanan veriler okullar, ebeveynler, okul öncesi dönemdeki çocuklarla çalışan psikolog ve eğitimciler, ve sosyal politika yapıcılarla paylaşılmıştır. Proje sonucunda 2 Uluslararası Kongre Sunumu gerçekleşmiş; SCI'da yer alan uluslararası dergilerde basılacak 2 makale hazırlanmış; proje detaylarının ve sonuçlarının paylaşılacağı websayfası (cocuk.ozyegin.edu.tr) hazırlanmış; katılımları sırasında ailelere çocuk gelişimi hakkında daha detaylı bilgiler verilmiş; çocuk gelişimi alanında çalışan uygulayıcılara (örn. eğitimciler, terapistler) çocuk gelişiminde oyunun yeriyle ilgili daha detaylı bilgi vermek üzere çalıştay düzenlenmiştir.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri:
SKH 4
Sürdürülebilir Kalkınma Alt Hedefleri:
SKH 4.2, SKH 4.6