Başarılarımız ve Ödüllerimiz


ÖzÜ’deki sürdürülebilirlik çalışmaları pek çok ödüle layık görülmüştür. Bu ödüller Dünya Ekonomik Forumu ve GreenMetric gibi dünya çapında saygınlığa sahip ödüllerden oluşmaktadır.
Times Higher Education(THE) World University Rankings
Özyeğin Üniversitesi, Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu THE (Times Higher Education) tarafından bu yıl ilk defa açıklanan ve 76 ülkeden 550 üniversitenin değerlendirildiği “THE Impact” üniversite genel sıralamasında dünyanın en iyi 72. üniversitesi olma başarısı gösterdi. En önemli değerlerinden biri ‘sürdürülebilirlik’ olan Özyeğin Üniversitesi, bu doğrultuda gerçekleştirdiği çalışmalar ile Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak için üniversitelerin topluma yaptıkları katkı açısından, “toplumsal etkisi en yüksek Türk üniversitesi” olarak yerini aldı.
GreenMetric
ÖzÜ’nün sürdürülebilirlik konusunda aldığı ödüller sadece bunlarla sınırlı değildir. ÖzÜ, 2015 yılından beri GreenMetric’de de yer almaktadır. GreenMetric 2010 senesinde Universitas Indonesia tarafından dünyadaki üniversiteleri çevreye etkileri açısından değerlendirmek amacıyla ortaya çıkmış bir inisiyatiftir. GreenMetric üniversiteleri altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atık, su, ulaşım ve eğitim başlıklarında değerlendirerek puanlar vermekte ve üniversiteleri sıralamaktadır.
Üniversitemiz sürdürülebilirlik ve çevre bilinci konusunda uluslararası bir platform olan ve dünyanın en yeşil üniversitelerini belirleyen Green Metric’in 2019, 2020 ve 2021 sıralamalarında Vakıf Üniversiteleri arasında Türkiye Birincisi olmuştur.
Dünyanın tüm yükseköğretim kurumlarının katılımına açık olan GreenMetric’in 2021 yılı değerlendirmesinde tüm dünyadan 956 üniversite yer almıştır. Özyeğin Üniversitesi, toplamda 7850 puan alıp, bu yılki sıralamada (956 üniversite arasında 91’inci sıraya yerleşerek) Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında birinci, 71 Türk üniversitesi arasında ikinci olmuştur.
Triple - E 2020 Awards’dan Özyeğin Üniversitesi’ne 3 Ödül Birden
ACEEU (Accreditation Council for Entrepreneurial and Engaged Universities) tarafından üçüncü nesil girişimci üniversitelerin toplumsal faydalarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Triple- E- 2020 (Awards on Entreprenuership and Engagement Excellence in Higher Education) ödül programında Asya-Pasifik bölgesindeki tüm üniversiteler arasında:
• ÖzÜ-X Binası ile Yenilikçilik ve İş Birliği Mekanı kategorisinde BİRİNCİ
• Yeşil Üniversite kategorisinde ÜÇÜNCÜ olmuş ve,
• NextGEN projesi ile Toplumsal Sorumluluk Girişimi kategorisinde ONURSAL MANSİYON almıştır.
Dünya Ekonomik Forumu
ISCN-GULF, her yıl Dünya Ekonomik Forumu’nda üniversitelerdeki sürdürülebilirlik uygulamalarından en iyilerini seçmektedir. ÖzÜ 2016, 2017 ve 2018’de bu en iyi uygulama vaka çalışmaları arasında yer alarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Ayrıca ÖzÜ en iyi uygulamalarda yer alan ilk Türk üniversitesidir. Bu başarıya 2016 yılında “Sektörel Eğitim Programı”; 2017 yılında “İş Dünyasında Sürdürülebilirlik Eğitimi için Üç Katmanlı Yenilikçi bir Yaklaşım” uygulaması; 2018 yılında ise “Hukuk Klinikleri” çalışması ile layık görülmüştür.Bu ödüllere ilişkin raporlara aşağıdaki linklerden ulaşılabilir (raporlar İngilizce'dir)
- 2018 Sustainable Campus Best Practices from ISCN and GULF Universities - Educating with Purpose
- 2017 Sustainable Campus Best Practices from ISCN and GULF Universities - Educating for Sustainability
- 2016 Sustainable Campus Best Practices from ISCN and GULF Universities - Demonstrating Sustainable Development in Higher Education"
EÇEM Ödülleri: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Verimlilik Proje Ödülleri: Verimlilik bilincinin ve iyi uygulama örneklerinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı amaçlayan 2019 Verimlilik Proje Ödülleri’nde “Kamu” kategorisi ödülünün sahibi, Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) oldu. EÇEM, yürüttüğü Avrupa Birliği 7. Çerçeve Projesi NEED4B: Yeni Binalarda Enerji Verimliliği Metodolojisi ve Yüksek Performans Hedefli Çalışmaların Yeni Binalara Uygulanması Projesi’nin Türkiye’deki uygulama örneği olarak inşa edilen ÖzÜ ScOLa Binası ile bu ödüle layık görüldü.
İMSAD Geleceğe Yatırım Yarışması: Sürdürülebilirlik İyi Uygulama çalışmalarının değerlendirildiği Türkiye İMSAD Geleceğe Yatırım Ödülleri 28 Şubat 2019 Perşembe günü Türkiye İMSAD Üye Buluşmaları’nda sahiplerini buldu. Toplam 27 projenin Ekonomi, Çevre ve Sosyal olarak tanımlanan üç alanda değerlendirildiği süreçte, Özyeğin Üniversitesi EÇEM Ekibi iki alanda birincilik ödülü aldı. Ekonomi alanında BRICKER projesi ve Sosyal alanda YENİ NESİL projesi bu ödüller için seçildi. Ödülleri merkez adına EÇEM Direktörü Prof. M. Pınar Mengüç ve Uzman Araştırmacı Yasemin Somuncu aldılar.
TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi: TÜBİTAK 2012 yılından beri her yıl üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik konusunda değerlendirmekte ve bu değerlendirmenin sonuçlarını Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi olarak yayınlamaktadır. Bu değerlendirme bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ve ekonomik katkı ve ticarileşmeden oluşan 5 ana başlık üzerinden yapılmaktadır. ÖzÜ 2012’den beri bu endekste ilk 10 üniversite arasında yer alarak önemli bir başarıya imza atmıştır. Daha spesifik olarak 2012 yılında bütün üniversiteler arasında 4, vakıf üniversiteleri arasında 3; 2013 yılında bütün üniversiteler arasında 7, vakıf üniversiteleri arasında 3; 2014 yılında bütün üniversiteler arasında 6, vakıf üniversiteleri arasında 5; 2015 yılında bütün üniversiteler arasında 7, vakıf üniversiteleri arasında 4; 2016 yılında bütün üniversiteler arasında 8, vakıf üniversiteleri arasında 4; 2017 yılında bütün üniversiteler arasında 9, vakıf üniversiteleri arasında 4. olarak önemli bir başarıya imza atmıştır.
ISCN Mansiyon Ödülü: 2014 yılında ÖzÜ’deki sürdürülebilirlik kavramı için oluşturulan orijinal bir model, SIAC, Uluslararası Sürdürülebilir Kampüs Ağı'nın (ISCN) MIT ve Harvard üniversitelerinin ortak ev sahipliğinde düzenlediği Yıllık Konferansı’nda ilk defa Türkiye’den bir model olarak sunulmuş, küresel finalist olarak seçilmiş ve Mansiyon Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.
IBM Global Üniversite Ödülleri: 2011 yılında, IBM’in her yıl tüm dünya genelinde yapılan değerlendirme sonucunda verdiği saygın IBM Global Üniversite ödüllerinden üçünü almaya hak kazandı. Bu ödüllerden ikisi sürdürülebilirlik ile ilgili projelere verildi. İlk olarak Prof. Dr. Pınar Mengüç ve Dr. Pınar Özuyar “Coherent Teachings of Energy, Environment and Economy to Build Smarter İstanbul 2050” projesi “IBM Smarter Planet Innovation (Akıllı Gezegen İnovasyon) Ödülü’ne layık görüldü. Bu projede İstanbul gibi dünyanın en büyük metropollerinden biri küresel ısınmadan nasıl etkilenir? Bunun ekonomiye etkisi nasıl olur? İstanbul’un küresel ısınmayla uğrayacağı radikal bir değişim bölgeyi ne şekilde etkiler? İstanbul’un çevre sorunları enerji ve ekonomiden bağımsız düşünülebilir mi, çözülebilir mi?” sorularına cevap arıyor. EÇEM altında yürütülen bu projede, merkezin öncüsü olduğu “Sıfır İstanbul 2050” girişimiyle kamu ve özel sektörden paydaşları bir araya getirdiği atölye çalışmalarıyla bu konuyu bütüncül bir yaklaşımla ele alınıyor.
Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Erkan Yönder ve Kanada’nın York Üniversitesi’nden Avis Devine’ın yazdığı “Decomposing the Value Effects of Sustainable Real Estate Investment: International Evidence” isimli çalışma Avrupa’nın önde gelen gayrimenkul yatırımcı topluluklarından INREV, IPF ve SPR tarafından, 2018 Nick Tyrrell Research Prize ödülüne layık görüldü. Ödül, her yıl gayrimenkul yatırımları üzerine yapılan uygulamalı çalışmalara veriliyor. Avis Devine ve Erkan Yönder 8 Mart 2018’de Londra’da organize edilen bir panelle çalışmalarını sunup ödüllerini teslim aldılar.
İkinci ödül ise Doç. Dr. Neşet Hikmet “Center for Business Analytics and Performance Management” projesi ile “Araştırma Destek Ödülleri (SUR)” ne layık görüldü. Doç. Dr. Hikmet bu çalışmasında sağlık sektörüne yönelik karar destek sistemi ve kaynak kullanımı yönetimi için entegre bir sistem geliştirmeyi hedeflemektedir.
Psikoloji bölümü 3. Sınıf öğrencimiz Uğur Cihat Özküsen’in, Meridian International Center ve Department of State partnerliğinde düzenlenen “The Study of the U.S. Institute (SUSI) Student Leaders" programı kapsamında hazırladığı Toplumsal Çeşitlilik temalı LGBTIQ+ Farkındalık projesi, Sürdürülebilirlik Platformu Toplumsal Eşitlik Kümesi çatısı altında, 4 Mart-1 Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencimiz Miray Güldalı “7DayChallenge Projesi” için çektiği kısa film ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ev sahipliğinde Türkiye genelinde düzenlenen Sıfır Atık Yarışmasında üniversiteler arası kısa film kategorisinde ikincilik ödülü aldı. Konusu, israfı önleme ve atıklar olan yarışmaya ilişkin ayrıntılı bilgiye ve yarışma resmi sitesi https://www.
Özyeğin Üniversitesi Makina Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencileri ve EÇEM (Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi) Araştırmacıları Elif Gizem Tunçel ve Ebru Tatar, 'Go Green in The City' yarışmasında 19722 takım arasından yarı finali geçerek finale kalan 12 takımdan biri oldu. Ebru ve Elif Gizem, aynı zamanda “Women in Business Ödülü”ne de layık görüldüler.