Çocuğa Yapılan Zaman Yatırımları : İş piyasasındaki kadın-erkek ücret farklılığına bir açıklama ve düzeltilmesi için politika önerileri

Çalışmanın Yürütücüsü
Mehmet Ali Soytaş
Bölüm:
Ekonomi
Araştırma Alanları:
Ekonometri
İş Ekonomisi
Uygulamalı Mikroekonomi
Proje Başlangıç Yılı:
2014
Proje Bitiş Yılı:
2016
Telefon:
+90 216 564 94 38
E-Posta:



Çalışma Hakkında:
Bu proje kadınların eğitimde elde ettikleri ilerlemelere karşın, bunun ücretlerine neden beklenen oranda yansımadığını ve de eğitim seviyesi artmış bu kadınların neden daha fazla iş deneyimi edinmediklerini anlamayı hedeflemektedir. Bunu araştırırken, kadınların çocuklarına yaptıkları zaman yatırımlarının, kendi iş gücüne katılımlarını ve çocukların yetişkin olduklarında hayattaki başarılarını nasıl etkilediğini anlamayı hedeflemektedir. Eğitim ve diğer demografik özelliklerin çocuklara yapılan zaman yatırımlarını ve iş gücü piyasasına katılımı ne ölçüde farklılaştırdığının tahmin edilmesi ve böylelikle son dönemde görülen kadın-erkek ücret farklığının kapanma hızındaki yavaşlamanın ne kadarının kadınların zaman yatırımı seçimlerinden kaynaklandığının belirlenmesi de projenin ulaşmak istediği amaçtır. Projede iktisat teorisinin “yapısal çalışma ekonomisi” adı verilen teorik modele dayalı ekonometrik tahmin yöntemlerini kullanmaktadır. Kadının evde veya iş piyasasında çalışma seçimlerinin olduğu yapısal modelde, kadının iş deneyimde erkeklerin gerisinde kaldığı, her yaşta yaptığı seçimler ve bu seçimleri neden yaptığı üzerinden anlaşılmaya çalışılmıştır. Kadının iş gücünden hayatının belirli dönemlerinde uzak kalması ve buna bağlı olarak daha az iş deneyimi elde etmesini açıklamada elbette ilk akla gelen faktör çocuk sahibi olmasıdır. Fakat işe yarar bir politika önerisi için çocuk sahibi olmanın kadının karşılaştığı ekonomik problemi nasıl etkilediğinin maliyet\getiri anlamında modellenmesi gerekir ve bu noktada özellikle de çocuğun kadına getirisinin ölçülmesi oldukça önem taşımaktadır. İş piyasasında çalışmanın getirisi ücret olarak gözlemlenmesine karşın, eğer kadın bunun yerine evde çocukla zaman geçirmeyi seçerse getirinin ne olacağı kolaylıkla gözlemlenebilecek bir çıktı değildir.
Project Finding:
Proje, modele dayalı bir yaklaşımla, nesiller arası geçişi de ele alarak, çocukların yetişkin olduklarındaki birçok çıktısını (iş piyasası katılımı, ücretler, eğitim, evlilik vb.) toplulaştırarak veren bir değer fonksiyonu tahmin etmiştir. Bunun avantajı çocuklara yapılan yatırımların birçok etkisini tek bir toplu ölçüye indirgeyebilecek tutarlı bir ölçütün sunulmasıdır. Tahmin edilen model ve modele dayalı politika simülasyonları, kadınların iş gücü piyasasında çalışma ve çocuklarına yaptıkları zaman yatırımı kararlarının, çocuklarının yetişkin olduklarında hayattaki başarılarını nasıl etkilediğinin anlaşılmasında önemli ipuçları vermiştir. Projede en önemli olarak, zaman yatırımının kadınların iş gücü tercihlerini etkileyen önemli bir kanal olduğu ve bu yatırımların çocukların gelecekteki çıktılarını ciddi oranda etkilediği bulunmuştur. Özellikle, ücret ve sosyal koruma politikaları olmak üzere politikaların benimsenmesi ve zaman içerisinde daha fazla eşitliğin sağlanması amacıyla sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlanmıştır. Ayrıca politikaların, fırsat eşitliğinin temin edilmesi ve sonuçların eşitsizliğinin azaltılması amacıyla, öncelikle bu eşitsizliklerin nerelerden kaynaklandığı projede ekonomik modelleme ile ortaya konulmuştur. Bunun yanında sosyal koruma politikalarının sağlanması ile hanehalkı ve aile içerisinde sorumlulukların paylaşımının teşvik edilmesi yollarıyla ücretsiz bakım ve ev işlerinin tanınması ve değer atfedilmesinin eşitsizlikleri kaldırmadaki rolü nitel olarak gösterilmiştir.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri:
SKH 1, SKH 5, SKH 10
Sürdürülebilir Kalkınma Alt Hedefleri:
SKH 1.4, SKH 1.6, SKH 1.7, SKH 5.1, SKH 5.4, SKH 5.7, SKH 10.3, SKH 10.4