Bilim Merkezlerinin Dizimsel Özelliklerinin Ortaokul Öğrencilerinin Mekânsal Tercih ve Öğrenim Düzeylerine Etkisinin Araştırılması
Çalışmanın Yürütücüsü
Nevşet Gül Çanakçıoğlu
Bölüm:
Mimarlık
Araştırma Alanları:
Mimarlık ve Tasarım
Proje Başlangıç Yılı:
2021
Proje Bitiş Yılı:
2023
Telefon:
0 (216) 564 9307
E-Posta:
Çalışma Hakkında:
Bilim ve teknoloji açısından hızla değişmekte ve gelişmekte olan çağımızda, çocukların, bu hızlı değişimin ortaya çıkardığı sorunları daha iyi anlayan bireyler olabilmeleri için, küçük yaşlardan itibaren fen bilimlerine olan ilgilerinin ve öğrenme motivasyonlarının canlı tutulması oldukça önemlidir. Bu sebeple, çocukların bilimsel kavramlar hakkında temel bilgilere sahip olmaları ve bu bilimsel bilgileri gündelik yaşamda nasıl uygulayabilecekleri konusunda eleştirel düşünme becerilerini geliştirme ihtiyaçları bulunmaktadır. Özellikle matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi yoğun hesap ve hafıza becerisi gerektiren bilim dalları kapsamında ele alınan kavramların, gündelik yaşantıyla bütünleştirilerek öğretildiği, çocuk müzeleri, kütüphaneler, doğal yaşam parkları, bilim merkezleri, gökevi (planetaryum), su dünyası (oceanarium) gibi alanlar, öğrencilerin deneyimine dayalı, eğlenceli ve etkileşimsel eğitim çevreleridir.
Project Finding:
Araştırma ile, Türkiye’de açılması planlanan yeni bilim merkezleri için hali hazırda kullanılmakta olan tasarım kılavuzuna katkı sağlayacak kanıta dayalı araştırma bilgisi sağlanması hedeflenmektedir. Araştırma ile elde edilen bulgular ile bilim merkezlerinde yer alan interaktif öğrenme düzeneklerinin öğrencilerin daha etkin bir şekilde etkileşim kurabileceği konumlara yerleştirilebilmesi ve bu sayede özellikle tekil olarak kullanılması gereken düzeneklerle öğrencilerin daha etkin ve uzun süreli etkileşim kurabilmesinin sağlanabileceği öngörülmektedir.
Bilim merkezlerinin mekânsal konfigürasyonuna yönelik olarak, eğitim mekanlarına odaklanan bu interdisipliner araştırma projesi ile elde edilecek yaygın etki sayesinde, bilim merkezleri kapsamında ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bununla birlikte, elde edilecek olan teorik bilginin tasarım pratiğinde kullanılması ile yeni hayata geçirilecek olan bilim merkezlerinin mimari projelerinin kullanıcının yararı için daha etkin hale getirilebileceği düşünülmektedir. Öğrenciler adına, Türkiye’nin farklı kentlerinde daha etkin tasarlanan yeni bilim merkezlerinin kurulması ise, Türkiye’de bilime ilgi duyan gençlerin artması, farklı yaş gruplarından, farklı birikime sahip bireylerin bilimle buluşabilmesi ve keşfetmeye teşvik edilmesi bakımından oldukça önemlidir.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri:
SKH 4
Anahtar Kelimeler:
mekânsal algı, mekansal dizim, enformel eğitim alanları, eşgörüş, etkileşimsel öğrenme (interactive learning), yaparak öğrenme, uygulamalı deneyim