Evliliğin İlk Yıllarında Evlilik İlişkisini Etkileyen Faktörler

Çalışmanın Yürütücüsü
Nilüfer Kafesçioğlu Aydın
Bölüm:
Psikoloji
Araştırma Alanları:
Aile işlevselliği, çift ilişkisi ve bağlanma, çift ilişkisinde iletişim ve etkileşim döngüleri, çocuklarla aile terapisi, ailelerle erken müdahale
Proje Başlangıç Yılı:
2014
Proje Bitiş Yılı:
2017
Telefon:
+90(216) 564 9528
E-Posta:


Çalışma Hakkında:
Projenin amacı evliliğin ilk yıllarında evlilik uyumunun zaman içinde değişimini ve sosyo-demografik, bireysel, ilişkisel ve ailevi faktörlerle ilişkilerini tespit etmektir. Bu kapsamda bir çok evli çift gözlemlenmekte, farklı evli çiftler hakkında veriler toplanmaktadır. Veri toplama sürecinde yeni evli çiftlerden 28 ay içinde dört defa, yedi ay aralıklarla veri toplanmaktadır. Her dört aşamada da eşlerden bağlanma boyutları, evlilik uyumları, depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri, çatışma çözüm stilleri ve iletişim şekilleri hakkında anket verileri toplanmaktadır. Araştırmanın birinci aşamasında eşlerden etkileşim biçimlerini ölçmek amacıyla, “problem çözme tartışması” sırasında gözlem verileri ve fizyolojik değişim verileri (deri iletkenliği, nefes alma ritim ve kalp atışı) toplanmıştır. Böylelikle eşlerin etkileşimleri sırasında yaşadıkları fizyolojik değişimler ve duygu düzenleme süreçleri hakkında bilgi edinilecektir. Bu etkileşim biçimleri ve fizyolojik verilerin daha sonra boylamsal olarak ölçülen faktörlerle ilişkileri incelenmektedir. Toplanan veriler ikili büyüme analizleri ile yapısal eşitlik modeli yaklaşımı ile analiz edilmektedir.
Project Finding:
Evliliği farklı açılardan ele alıp elde edilen verilerle literatürdeki kuramlardan yola çıkarak, evlilik ilişkisine etki eden çok boyutlu faktörlerin incelendiği kuramsal bir model oluşturmak hedeflenmiştir. Projenin bilimsel çıktılarının uygulama alanına da (özellikle çift terapisi, klinik psikoloji) katkısı olması hedeflenmiştir. Evlilik öncesi danışmanlık ve çift/evlilik terapisi gibi uygulamaların geliştirilmesine temel oluşturacak bilimsel verilerin üretilmesi ve bilimsel temelli programların geliştirilmesine katkı sağlamak hedeflenmiştir.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri:
SKH 3, SKH 5
Sürdürülebilir Kalkınma Alt Hedefleri:
SKH 3.7, SKH 5.4, SKH 5.6