Fiziksel Aktiviteyi Teşvik Edici Yapılaşmış Çevre Etmenleri ile Obeziteyi Önlemek: İlköğretim Öğrencilerinde Okula Yürüyerek Erişim

Çalışmanın Yürütücüsü
Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Bölüm:
Mimarlık
Proje Başlangıç Yılı:
2014
Proje Bitiş Yılı:
2016
Telefon:
+90 216 564 90 00


Çalışma Hakkında:
Proje konusu ve çıktıları, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı (2010-2014) çerçevesinde ortaya koyulan obezite ile mücadele stratejileriyle doğrudan ilintilidir. Konusu açısından ülke önceliklerine değinen bu proje, ülkemizde özellikle gelişmiş kentlerin kronik problemlerinin başında yer alan çocukluk çağı obezitesindeki artış ile mücadele alanına önemli katkılar sağlıyabilecek niteliktedir. Bu proje, çağımızın en büyük sağlık problemlerinden biri olan obeziteden korunmada fiziksel aktiviteyi teşvik eden kentsel planlama stratejileri bünyesinde kapsamlı bir yöntemsel çözüm sunmaktadır. Öngörülen yaklaşımın kuramsal birikime olan katkısının yanı sıra uygulamaya yönelik çıkarsamaları da bulunmaktadır. Projeden elde edilen başarılı sonuçlar bu tür küçük ölçekli ve niceliksel modellerin kullanımı kentsel tasarım planlarında yaygın hale getirilebilme potansiyeline sahiptir. . Kentsel tasarımların ve kentsel imar planlarının uzun vadeli etkilerini ölçmekte yararlı olacak bu modeller karar alıcılara hedef-odaklı kamu sağlığının iyileştirilmesine yönelik etkin ve yaygın politikalar geliştirmede yol gösterici olmaktadırlar. Ayrıca proje süresince ilköğretim okulları ile geliştirilen temaslar sayesinde obezite ile mücadelede toplumsal farkındalık yaratıldığına inanılmaktadır.
Project Finding:
İlköğretim öğrencilerinin okula aktif ulaşım (yürüyerek ulaşım) davranışları (yürüme oranları, mesafeleri) ile okul ve ev çevresindeki kentsel form özelliklerinin (bina yoğunlukları, sokağa açılan bina sayıları, yol bağlantılılığı ve arazi kullanım örüntüleri) arasındaki bağıntı ortaya konmuştur. Sonuçlara göre konut ve okul çevresinde görece yoğun konut dışı arazi kullanım örüntüleri ve yüksek yol ağı bağlantılılığına sahip kentsel dokularda ikamet eden çocukların hem okula ulaşımda hem de genel olarak yürüme olasılıklarının daha yüksek olduğu, aynı zamanda obez olma olasılıklarının daha düşük olduğu ortaya konmuştur.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri:
SKH 9, SKH 11
Sürdürülebilir Kalkınma Alt Hedefleri:
SKH 9.1 SKH 11.2 SKH 11.3