Güvenli Çember Ebeveynlik Eğitim Programı İle Anne-Çocuk Arasındaki Bağlanma İlişkisinin Güçlendirilmesi

Çalışmanın Yürütücüsü
Gizem Arıkan
Bölüm:
Psikoloji
Araştırma Alanları:
Bağlanma, travma, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), travma sonrası gelişim, duygu regülasyonu, baş etme stilleri, yakın ilişkiler, oksitosin
Proje Başlangıç Yılı:
2015
Proje Bitiş Yılı:
2018
Telefon:
+90(216) 564 9526
E-Posta:


Çalışma Hakkında:
Bu çalışmanın birinci amacı erken çocukluk döneminde (12-36 aylık) birincil bakım sağlayan annelerin çocuklarıyla aralarındaki bağlanma ilişkisini, bağlanmayı etkileyen anneyle ilgili psikososyal (gelir-ihtiyaç oranı, anne eğitim düzeyi, annenin psikolojik sağlığı, ebeveynlik stresi, annenin ve algıladığı sosyal destek) risk faktörlerini belirlemektir. İkinci amacı ise GÇE eğitim programının kısa versiyonun çocukların anneleriyle bağlanma ilişkisi üzerindeki uzun ve kısa erimli etkinliğini farklı değişkenleri (içsel düşünme işlevselliği, duygu düzenleme stratejileri ve becerileri, çocuğun olumsuz duygularıyla baş etme, çocuk bakımıyla ilgili çaresizlik ve bağlanma güvenliği, annenin çocuğa olan duyarlılığı) ele alarak incelemektir. Uygulama grubuna, 1,5 saatlik sekiz haftadan oluşan GÇE eğitim programının kısa versiyonu verilecektir. Eğitimin kısa vadeli etkinliğini, son eğitim modülü biter bitmez ölçmek amacıyla hem uygulama hem de kontrol gruplarındaki annelere ön testte uygulanan anketler verilecektir. Eğitimin uzun vadeli etkinliğini ölçmek için annelerden 4 ay sonraya randevu alınacaktır. 4 ay sonra annelerin evlerine giderek 5 saat süren ev gözlemi işlemi ve anket uygulaması yapılacaktır ve çalışmanın sonunda hediye çekiyle ve sertifikayla teşekkür edilecektir. Anne ve çocuklarından toplanacak verilerin analizlerinde araştırma sorularına ve değişkenlerin özelliklerine uygun olarak istatistiksel analizler gerçekleştirilecektir, toplanan veriler grafiklenmek suretiyle incelenerek değerlendirmeler yapılan bir araştırma raporu da hazırlanacaktır.
Project Finding:
DVD üzerinden gruplara verilebilen kısa süreli bağlanma teorisi temelli bir ebeveyn eğitim programı Türkçeye kazandırılacak ve alanda çalışan uzmanlara sunulacaktır. Böylece akademik olarak etkinliği incelenmiş bir eğitim programının Türkiye’de kullanılması desteklenecektir. Benzer eğitim programlarının ve materyallerinin alanda çalışan uzmanlar tarafından geliştirilmesi ve uygulanması için de faydalı olacaktır.Bu çalışma gerek sosyal örgütlerin çalışmalarında yol gösterici olacak gerekse farklı formatlarda (web üzerinden, akıllı telefon uygulamalarıyla) ebeveynlerin bilgilendirilmesi ve eğitilmesi için zemin hazırlayacaktır. Çalışmamıza katılan tüm güvensiz bağlanmaya sahip çocukların annelerinin ebeveynlik eğitim programını alması sağlanarak bu annelerin daha sağlıklı çocuk yetiştirmesine katkı sağlanacaktır. Proje çıktısı olarak eğitim programı ile çocukların erken dönem güvenli bağlanma geliştirmeleri desteklenerek, özgüveni yüksek, başarılı ve daha az psikolojik sorun yaşayan nesillerin yetiştirilmesine destek olacaktır.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri:
SKH 9, SKH 17