Kültürel Faktörlerin Otomasyondaki Güvene Etkisi

Çalışmanın Yürütücüsü
Asiye Kumru
Bölüm:
Psikoloji
Araştırma Alanları:
Çocuk ve ergenlerin olumlu sosyal ve ahlaki gelişimleri, okulöncesi dönemdeki çocukların sosyoduygusal gelişimleri, erken çocuklukta bağlanma, ebeveyn etnoteorileri, ebeveynlik stilleri ve çocuk yetiştirme davranışları, cinsiyet sosyalleşmesi, kimlik
Proje Başlangıç Yılı:
2013
Proje Bitiş Yılı:
2016
Telefon:
0(216) 564 92 11
E-Posta:


Çalışma Hakkında:
Bu çalışmanın temel hedefi otomasyona güven ile ilgili genel ilkeleri ve faktörleri açıklayan, hem teorik hem de ampirik perspektifte, güvenin farklı kültürlerde otomasyon kullanımına nasıl aracılık ettiğini gösteren bir anlayış geliştirmektir.
Projede ilk olarak, otomasyona güveni ölçen en son ölçüm araçlarını genişleterek kültürler arası değişiklik göstermeyen bir test bataryası geliştirilmiştir. İkinci olarak, otomasyona güven literatüründen alınan çeşitli görev tipleri ve senaryoları içeren bir referans görev/test cihazı geliştirilmiştir. Son olarak da otomasyona güven ve bu güvenin ABD, Türkiye ve Tayvan popülasyonlarında otomasyonu kullanma üzerine etkisi deneysel çalışmalarla incelenerek, ölçüm aracının ve görevlerin geçerliliği test edilmiştir.
Project Finding:
Bu çalışma sonunda insanların otomasyona güvende bireysel farklılıkları üç farklı kültürde ortaya konmuştur. Otomasyon kullanımında (örneğin uçak kullanımında otomotik pilotu devreye koyma) kültürel farklılıkların (ABD, Tayvan, Türkiye) dikkate alınarak planlanması gerektiği gösterilmiştir.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri:
SKH 9, SKH 17
Sürdürülebilir Kalkınma Alt Hedefleri:
SKH 9.1, SKH 17.1