Palimpsest Bir Kent Olarak İstanbul'u Okumak

Çalışmanın Yürütücüsü
Hülya Turgut, Orhan Hacıhasanoğlu
Bölüm:
Mimarlık
Araştırma Alanları:
Kültürel Sürdürülebilirlik, kent, değişim ve mimarlık, Küreselleşme ve kent, Kentsel dönüşüm; kentsel konut
Proje Başlangıç Yılı:
2012
Proje Bitiş Yılı:
Devam
Telefon:
0216 564 9702
E-Posta:


Çalışma Hakkında:
Çalışma; Katmanlı bir kent olarak İstanbul’u anlamak, sorgulamak ve tartışmak üzere düzenlenen araştırma ve eğitim aktivitelerini kapsamaktadır. ‘IAPS-CS’/ Uluslararası Kültür ve Mekan Çalışma Ağının, İstanbul Tasarım Bienali Akademi Programı kapsamında gerçekleştirdiği aktiviteler makale seçkisi, tasarım atölyeleri, öğrenci fikir yarışması, sergi, kolokyum ,sempozyum ve yayın olmak üzere birbiriyle ilişkili adımlardan oluşmaktadır.
Kent ve kültürel sürdürülebilirlik çerçevesinde; İstanbul’un üst üste gelen sosyal-mekânsal- zamansal katmanların oluşturduğu ‘Palimpsest’ yapısı ve İstanbul’da süre giden mekânsal ve sosyal dönüşümlerin yarattığı yeni kentsel ve mekânsal pratikler bu aktivitelerin ana teması olarak ele alınmaktadır. Bu aktivitelere, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve genç araştırmacılar katılır.
Project Finding:
Çalışma çerçevesinde yapılan aktiviteler disiplinlerarası bir yaklaşımla İstanbul’un geçmişi, bugünü ve geleceğin anlamak konusunda fikir tartışmalarını; kısa süreli ve deneyimsel okumaları; kenti geleceğe taşıyacak sonuç ürünler elde edilmesini, sağlamaktadır. Farklı disiplinlerden tasarımcıların, genç araştırmacıların ve uygulamacıların bir araya gelerek iletişim kurabilecekleri ve deneyimlerini paylaşabilecekleri bir platformun oluşması çalışmanın en önemli sonuçlarından biridir.
Yapılan çalışmalar sonunda ortaya çıkan ürünler, kentin “palimpsest” yapısının farklı bakış açılarıyla okunmasına yeni katkılar sunmaktadır. Bu okumalardan bazıları, kentlinin hem yeni katmanlar üretme, hem de zamansal deneyimi yeniden canlandırma yoluyla kent üretimine dahil olabileceği pratikler ve müdahaleler önerirken, bazıları da kentte var olan katmanları deşifre ederek, ütopik ve distopik gelecek projeksiyonları önermiştir.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri:
SKH 4, SKH 11
Sürdürülebilir Kalkınma Alt Hedefleri:
SKH 11.1, SKH 11.4