Kendiliğinden İyileşen Çimento-Esaslı Harçlar İçin İki Bileşenli Biyolojik Katkı Maddesinin Geliştirilmesi

Çalışmanın Yürütücüsü
Zeynep Başaran Bundur
Bölüm:
İnşaat Mühendisliği
Araştırma Alanları:
İnşaat Teknolojileri
Proje Başlangıç Yılı:
2018
Proje Bitiş Yılı:
2022
Telefon:
0 (216) 564 9453
E-Posta:

Çalışma Hakkında:
Beton yapıların hizmet ömrünü etkileyen en önemli faktörlerden biri erken yaşta oluşan çatlaklardır. Proje ile literatüre çimento-esaslı harçlarda biyomineralizasyon ile kendiliğinden iyileşmenin sağlanması için farklı koruma malzemelerinin karşılaştırıldığı geniş kapsamlı bir çalışma sunulmaktadır. Literatürdeki çoğu çalışma çatlak onarımı ve su emme kapasitesi üzerine yoğunlaşmış iken, onarımın beton dayanıklılığına olan etkileri bilinmemektedir. Bu açıdan en önemli soru işareti kendiliğinden iyileşmeyi sağlayan çökeltinin korozyona etkisidir. Literatürde besiyeri ile beton içine katılmış bakterilerin korozyona olan etkisi üzerine kısıtlı çalışmalar vardır ama asıl önemli olan çatlak onarıldıktan sonra hala donatının korozyona karşı korunabilmesidir. Kendiliğinden iyileşmenin ve bakterilerin rötreye olan etkisi yanıtlanmamış konulardan biridir. Literatürde bu konular hakkında bilgiye rastlanmamıştır.
Bu proje ile çimento-esaslı harçlarda biyomineralizasyon ile kendiliğinden iyileşmenin sağlanması için farklı koruma malzemelerinin karşılaştırıldığı geniş kapsamlı bir çalışma sunulmaktadır. Bu proje ile beraber harçlarda onarım sonrası en kritik durabilite sorunu olan korozyona olan direnç belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, biyolojik katkının ve kendiliğinden iyileşme özelliğinin rötre ve rötre çatlakları üzerindeki etkileri araştırılacaktır. Bu proje ile konuyla ilgili literatürdeki boşluğun doldurulması ve bu yenilikçi yöntemin pratikte kullanımına bir adım daha yaklaşılması hedeflenmektedir. Bu çalışmanın sonucunda biyomineralizasyon ile sağlanan kendiliğinden iyileşme mekanizması hakkında eksik kalan sorular yanıtlanacak ve toz halindeki biyolojik katkı ile hazırlanacak çimento harcı piyasadaki şirketlere sunulacaktır. Bu gelişmeler ile inşaat sektörünün çok aktif olduğu ülkemizde daha uzun ömürlü ve sürdürülebilir yapıların tasarlanması için önemli bir adım atılacaktır.
Project Finding:
Bu proje ile konuyla ilgili literatürdeki boşluğun doldurulması ve bu yenilikçi yöntemin pratikte kullanımına bir adım daha yaklaşılması hedeflenmektedir. Bu çalışmanın sonucunda biyomineralizasyon ile sağlanan kendiliğinden iyileşme mekanizması hakkında eksik kalan sorular yanıtlanacak ve toz halindeki biyolojik katkı ile hazırlanacak çimento harcı piyasadaki şirketlere sunulmuştur. Bu gelişmeler ile inşaat sektörünün çok aktif olduğu ülkemizde daha uzun ömürlü ve sürdürülebilir yapıların tasarlanması için önemli bir adım atılacaktır. Projeden bugüne kadar 2 yüksek lisans tez, 3 Q1 Makale ve 5 bildiri elde edilmiştir.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri:
SKH 11
Sürdürülebilir Kalkınma Alt Hedefleri:
hava kalitesine ve belediye atık yönetimi ve diğer atık yönetimlerine özel önem göstererek kentlerin kişi başına düşen olumsuz çevresel etkilerinin azaltılması
Anahtar Kelimeler:
Biyomineralizasyon, Kendiliğinden iyileşme, çimento, dayanıklılık